
  

When Do We Include Coordinates? 
 
It is optional to give coordinates in the bibliographic record, whether they appear on the map or 
can be determined from other sources. This is why Rule 3.3D in AACR2, 2002 Revision does 
not go any further in detail than asking the cataloger to give coordinates, which makes the 
interpretations for this rule as established in Cartographic Materials: A Manual of Interpretation 
for AACR2, 2002 Revision extremely important. It is within Cartographic Materials that the 
variety of circumstances surrounding the application of coordinates in the bibliographic record is 
provided in great detail, and with accompanying illustrations that make this process even more 
understandable. Unfortunately, most catalogers choose not to spend time giving coordinates as a 
part of the bibliographic description simply because it is Optional and does take a bit more time 
to do. 
 
Although it is optional within AACR2 rules, current practice also says that one should provide a 
set of bounding coordinates when they do appear on the map, whether they appear at the corners 
or have to be extrapolated to form a bounding box around the extent of the mapped geographic 
area of concern. This author would like to urge all catalogers to provide coordinates in the record 
when they are given on the map, at a minimum. The reason for this plea is that coordinates are a 
very powerful means of describing a geographic area, allowing for the retrieval of maps and 
other cartographic items, and even other formats of materials if they have been georeferenced, 
which includes all or part of the area included. It is said that at least 80% of all information, no 
matter its form, has a link to one or more places. The Alexandria Digital Library’s search engine 
has offered searching capabilities by this means since the early 1990s, and other ILS systems 
have, or are, building in similar capabilities. Imagine the power of attaching “place,” other than 
through the use of textual geographic subject headings and subdivisions, to monographs, art 
works, serials, musical works, and all other forms of information and being able to allow our 
patrons to retrieve information on a cross-format basis!  
 
One final argument for including coordinates in our bibliographic records rests in a new Library 
of Congress initiative to record geographic coordinates in the MARC 21 authority format, by 
adding the 034 field’s coordinates content into authority records for places. MARC Discussion 
Paper No. 2006-DP01 will come before MARBI at the American Library Association’s 2006 
Midwinter conference for discussion and possible formal implementation. So, with systems in 
place to use coordinates as a retrieval mechanism, as well as this new LC effort to include 
coordinates in authority records to further enhance their use in bibliographic records, it only 
makes sense for all catalogers to assist in making geographic coordinates work beyond just being 
another line of data in a descriptive record.  
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